Wanneer wordt het WK gehouden?

Dit jaar begint het WK voetbal in november en eindigen ze in december. Dit betekent niet alleen dat de fans hun WK versiering en vlaggen in de kou moeten ophangen om onze spelers te supporten, maar dit heeft ook gevolgen voor Nederland zelf. Wat zijn echter deze gevolgen en waarom wordt het WK gehouden in de koude maanden van het jaar?

Eind november en halverwege december

Het WK begint op 20 november. Dit levert uiteraard vragen op want het WK begon altijd in de maand juni en eindigden in de maand juli. Omdat het in de maanden juni en juli veel te warm is in Qatar, heeft de FIFA werkgroep besloten om het in de wintermaanden te houden. Volgens FIFA is het WK houden in de wintermaanden de enige optie die op tafel lag om te voorkomen dat er in de hete zomermaanden in Qatar gevoetbald wordt. Alhoewel Qatar wel plannen presenteerde om enorme koelsystemen te plaatsen rond de stadions en oefenterreinen zodat de buitentemperatuur daalt van 40 graden Celsius naar 20 tot 25 graden Celsius, werd dit meteen de kop ingedrukt met als ecologische redenen die voor twijfels en kritiek zorgden. Ook werd er gedacht aan de gezondheid van de spelers. Vooral omdat de hitte gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

Financiële en organisatorische gevolgen

Doordat het koelinstallatie plan niet meer door is gegaan, heeft dit een hele hoop kosten bespaart. De officiële cijfers met hoeveel het heeft bespaart zijn nog niet bekend gemaakt, maar de kosten voor het WK kopen nog steeds op. Vooral omdat er rekening moeten worden gehouden met de contracten van de bondscoaches en de technische staf van de nationale voetbalbonden die langer moeten doorlopen. Verder is er een discussie of de arbeidsmigranten ook compensatie moeten krijgen. Dit is vooral omdat er vele arbeiders gewond zijn geraakt, zijn overleden, hun loon niet hebben gekregen en/of in de schulden zitten vanwege illegale kosten. Hierdoor is YouGov een opiniepeiling gestart wat door vele mensen in 15 verschillende landen is beantwoord waaronder andere Nederland. Meer dan de helft van de Nederlanders (67%) is van mening dat de arbeidsmigranten compensatie moeten krijgen. Ook vindt een groot aantal Nederlanders (70%) dat FIFA de WK opbrengsten moeten gebruiken om de arbeidsmigranten te compenseren

Een verkort WK

Niet alleen de compensatie vraagstukken is een probleem voor FIFA, maar ook de organisatie en reistijden. De afgelopen jaren heeft WK 32 dagen geduurd alleen dit jaar duurt het WK 28 dagen. Dit betekent dat er 4 wedstrijden op een dag moeten worden gespeeld en er nauwelijks voldoende tijd is om van stadion naar stadion te reizen.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 26-10-2022 08:45 | Bijgewerkt op: 26-10-2022 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Dit jaar begint het WK voetbal in november en eindigt in december. Dit betekent niet alleen dat de fans hun WK versiering in de kou moeten ophangen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Amazon