Kwalificatie EK 2024

Kwalificatie voor het EK voetbal in 2024 is mogelijk via de Nations League seizoen 2022/23. Een voordeel van de Nations League is dat de wedstrijden spannender worden, omdat er een prijs te winnen valt. Om de opzet nog aantrekkelijker te maken, heeft de UEFA besloten dat landen zich ook kunnen kwalificeren voor het EK 2024.

De normale kwalificatiewedstrijden worden afgewerkt in 10 poules, waarbij de nummers 1 en 2 zich zullen kwalificeren voor het EK voetbal. Hierdoor zullen 20 landen rechtstreeks geplaatst zijn, naast gastland Duitsland. De normale kwalificatiewedstrijden vinden plaats in maart en eindigen in november 2023.

De overige 3 landen kwalificeren zich via de Nations League. De play-offs voor het Europees Kampioenschap worden in maart 2024 gespeeld.

  • Gastland: 1 deelnemer
  • Reguliere kwalificatie: 20 deelnemers
  • UNL play-offs: 3 deelnemers

Kwalificatie per League A t/m C

Twaalf teams worden geselecteerd op basis van hun prestaties in de Nations League 2022/23. Dit zijn normaal gesproken de groepswinnaars van competities A, B en C, maar als ze zich al hebben gekwalificeerd, worden ze vervangen door het volgende best gerangschikte team in hun League. Als er niet genoeg niet-gekwalificeerde teams in dezelfde League zijn, filtert het door naar de volgende competitie en eindigt met League D.

De kwalificatie via de Nations League bestaan uit 3 paden en de winnaar van elk pad kwalificeert zich voor het EK. Elke league A t/m C bestaat uit 4 groepen. De winnaars van elke groep vormen een groep, waardoor er per league een groep ontstaat.

De landen in deze poules spelen play-off wedstrijden voor een plaats op het EK voetbal. Per league worden twee halve finales en een finale gespeeld.

Welke teams mogen deelnemen aan de play-offs voor het EK 2024?

Welke 12 landen mogen deelnemen aan de play-offs voor het EK 2024? Om te bepalen welke landen play-off wedstrijden mogen spelen, gelden de volgende regels:

  1. 4 plaatsen worden toegewezen aan elk van de League A, B en C. Landen die spelen in League D komen op dit moment dus niet in aanmerking voor een plaats in deze play-offs (en dus voor het EK).
  2. De groepswinnaars van elke League plaatsen zich voor deze play-offs, tenzij ze al via de reguliere EK-kwalificatie zijn geplaatst.
  3. Als een land zich al via de reguliere EK-kwalificatie heeft geplaatst, dan plaatst het eerstvolgende land op de ranking van dezelfde League zich voor deze play-offs.
  4. Als minder dan 4 landen uit één League deelnemen aan deze play-offs, plaatst de hoogst geplaatste groepswinnaar op de ranking van League D zich alsnog voor deze play-offs.
  5. De overgebleven plaatsen voor deze playoff-ronde worden toegewezen aan de eerstvolgende landen van de overall Nations League ranking.
Datum gepubliceerd: | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Kwalificatie voor het EK 2021 is mogelijk via de Nations League. 4 landen uit League A t/m D zullen zich kwalificeren voor het Europees Kampioenschap.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

KPN