Nieuwe technologieën in voetbal: zal het spel digitaliseren?

Op het eerste gezicht lijkt de combinatie van digitalisering en sport niet erg aannemelijk. Er zijn nog steeds mensen op het veld en de bal wordt handmatig verplaatst. In feite lopen digitale processen echter al lange tijd op de achtergrond.

Nieuwe technologieën in voetbal: zal het spel digitaliseren?

De mate waarin de vrijetijdssector ook wordt beïnvloed door digitalisering is bijvoorbeeld te zien bij een van de sterkste sponsorgroepen van voetbal - de gokindustrie. Vandaag de dag zijn digitale gokkasten en immersive roulette de standaard geworden; 20 jaar geleden waren lokale goklocaties het centrum voor gokkers.

Deze vooruitgang vertaalt zich echter niet één op één naar voetbal. Hoewel er digitale mogelijkheden zijn met computerspellen zoals FIFA, zal de basissport als zodanig niet worden vervangen. Technologieën zullen er echter ook voor zorgen dat voetbal steeds digitaler wordt.

Technologie in voetbal geen nieuwigheid - VAR als pionier

Videobewijs en digitale doellijntechnologie zijn twee bekende vertegenwoordigers van digitalisering in het voetbal. Hun integratie is echter niet overal enthousiast ontvangen. Technische veranderingen worden in eerste instantie vaak tegengehouden, maar bij nader inzien blijken ze zinvol te zijn. Tegenwoordig zijn we al gewend dat assistent-scheidsrechters niet alleen met hun vlag aan de zijlijn staan, maar ook altijd hun tablet bij de hand hebben.

De video-assistent-scheidsrechter is een van de meest vormende digitale innovaties in het voetbal en wordt op vier verschillende gebieden gebruikt:

  • Beslissingen voor strafschoppen en penalty's die niet duidelijk bewezen kunnen worden.
  • Doelpunten die alleen konden worden gescoord op basis van overtredingen met een waarschuwing.
  • Gebeurtenissen die leidden tot een uitwijzing door middel van een rode kaart.
  • Verwarring van spelers op het veld.

De macht van de wedstrijdbesluitvorming rust dus niet langer alleen op de schouders van de scheidsrechter, die met verkeerde beslissingen een hele wedstrijd kan beïnvloeden. In plaats daarvan zitten VAR-teams op de achtergrond om individuele situaties te evalueren en in te grijpen bij verkeerde beslissingen. De grote stadions worden, net als bij internationale wedstrijden zoals de Nations League, bewaakt door meer dan 40 camera's die onder andere slow-motion en ultra-slow-motion beelden leveren. Als blijkt dat een beslissing van een scheidsrechter verkeerd was, informeert het VAR-team de scheidsrechter via de radio en wordt de beslissing herzien.

Je eigen prestaties controleren via het ophalen van gegevens - zodat spelers zichzelf onder de loep kunnen nemen

VAR is niet het enige technische element dat voor verandering heeft gezorgd in het voetbal. Spelers hebben op hun beurt toegang tot een digitaal platform waarmee ze hun eigen prestaties kunnen evalueren. Elke wedstrijd wordt digitaal geanalyseerd en vervolgens verwerkt in de vorm van statistieken. Er worden verschillende algoritmes gebruikt om informatie te verschaffen over onder andere speelgedrag in verschillende fases, wangedrag (over de lijn gaan, etc.) en balontvangst. Deze technologieën maken het voor de spelers mogelijk om fouten van tevoren te herkennen en meer aandacht te besteden aan verbeteringen in de volgende wedstrijd.

Digitale effecten worden ook gebruikt in de training zelf. Het gebruik van borstbanden geeft bijvoorbeeld het huidige fitnessniveau van elke individuele speler door aan de trainer. De trainer kan hieruit aflezen of de hartslag geschikt is voor de training en of er potentieel is voor een prestatieverhoging. De borstband is echter nog maar het begin van de mechanisering. Het volgen van individuele spelers of groepen door middel van een drone of zelfs het gebruik van GPS-gilets laat de trainersstaf zien hoe effectief de groep traint en welke afstanden zijn afgelegd.

Het gaat hier echter niet in de eerste plaats om controle, maar om het verzamelen van statistieken. Deze kunnen op hun beurt weer helpen om de training voor individuele spelers aan te passen en zwakke punten aan te pakken. Een voorbeeld van de effectiviteit van deze technologieën komt uit Scandinavië. FC Midtjylland traint al lange tijd met digitale oplossingen en is een van de belangrijkste en beste voetbalclubs van het land.

Nieuwe ervaringen voor kijkers - wat technische mogelijkheden met zich meebrengen

Technologieën zijn niet alleen interessant voor spelers, maar ook voor de 12e man van de sport. Zonder fans zou voetbal zijn fascinatie verliezen, want het zijn onder andere de doelpuntenvieringen, de immense cohesie en de vreugdekreten die het spel onderscheiden.

Sinds lange tijd is de voetballer meer dan alleen een figuur op het veld. De mogelijkheden voor interactie via sociale netwerken zoals Instagram en Co. worden intensief gebruikt, vooral door sterspelers, om in contact te komen met de fans. Veel clubs zijn zelf ook aanwezig op sociale netwerken en laten fans buiten het seizoen deelnemen aan de activiteiten van de club.

In de toekomst kunnen digitale technologieën de toeschouwerservaring veranderen. Hieronder valt bijvoorbeeld de integratie van virtual reality! Dit zou fans in staat kunnen stellen om vanuit huis deel uit te maken van de stadionervaring. VR-technologieën zijn al lange tijd in opkomst in de gamingsector en kunnen ook worden geïntegreerd in sportervaringen. Geschikte camera-apparatuur in het stadion en de benodigde apparatuur thuis worden met elkaar verbonden en de fan gaat van een toeschouwer voor het scherm naar een deel van de ervaring ter plekke.

Dergelijke technologieën kunnen vooral interessant zijn voor kleinere voetbalclubs. Door meer aandacht te genereren, neemt het aantal toeschouwers toe. Dit brengt op zijn beurt meer geld in het laatje, dat vervolgens kan worden geïnvesteerd in meer innovatie.

Conclusie: prognoses en statistieken als nieuwe parameters in topsport

Sport en digitalisering zijn veel nauwer met elkaar verbonden dan vaak wordt aangenomen. Dit is geen nieuw fenomeen, maar een steeds meer gevestigde kracht die de sport blijvend verandert. De verspreiding van kunstmatige intelligentie kan in de toekomst nog meer ingrijpende veranderingen met zich meebrengen. Vandaag de dag vertrouwen veel coaches bijvoorbeeld al op parameters uit statistieken en analytics bij het aantrekken van nieuwe spelers.

AI-systemen zouden algoritmes kunnen gebruiken om voorspellingen te doen over de carrière die een bepaalde speler kan maken. Statistieken van verschillende spelers kunnen bijvoorbeeld ook worden vergeleken om de harmonie van bepaalde synergieën te bepalen. Dit zal in de toekomst echter niet volledig werken zonder menselijke scouts. De subjectieve kijk kan echter worden aangevuld door AI en technologie, zodat er een duidelijk beeld kan worden gegenereerd over mogelijke uitbreidingen van het team.

Het meten van spelers op basis van statistieken is al standaard geworden in sporten in andere landen (bijv. in de NBA). Het voetbal heeft zich lang verzet tegen te veel digitalisering op het veld. Op de lange termijn en in termen van succes kan het moderne spel echter alleen op deze manier worden geïmplementeerd. Want op zijn laatst als andere teams de stap naar digitale vooruitgang zetten, zullen zelfs de laatste twijfelaars moeten volgen.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 27-06-2023 15:53 | Bijgewerkt op: 27-06-2023 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



De combinatie van digitalisering en sport lijkt niet erg aannemelijk. Er zijn nog steeds mensen op het veld en de bal wordt handmatig verplaatst.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

HollandsNieuwe