Samenvatting Nederland - Italië Nations League 2023

In een spannende troostfinale van de UEFA Nations League 2023 heeft Italië de derde plaats opgeëist door Nederland te verslaan met een score van 3-2. De wedstrijd vond plaats in Enschede en bood veel spektakel voor de fans. De Azzurri behaalden hiermee voor de tweede keer op rij de derde plaats in het toernooi, terwijl Nederland teleurgesteld achterbleef.

Sleutelmomenten in de Nations League troostfinale 2023

De wedstrijd begon goed voor Italië, want al na zes minuten nam Federico Dimarco de leiding met een prachtig linkervoetdoelpunt. Davide Frattesi verdubbelde de voorsprong van Italië na 20 minuten door een rebound binnen te tikken. Nederland kreeg kansen om terug te komen, maar Cody Gakpo miste net het doel.

In de tweede helft kwam Nederland beter in het spel, met Steven Bergwijn die scoorde om de hoop levend te houden. Maar Italië reageerde snel met een doelpunt van Federico Chiesa. Georginio Wijnaldum scoorde nog een laat doelpunt voor Nederland, maar Italië hield stand en claimde de overwinning.

Reacties van verslaggevers, spelers en bondscoaches

Bondscoach Ronald Koeman van Nederland toonde zich teleurgesteld in het optreden van zijn team in de eerste helft en benadrukte het belang van verantwoordelijkheid nemen en verdedigen. Georginio Wijnaldum, Nederlandse middenvelder, gaf toe dat het team veel moet leren en niet zoals in de eerste helft kan spelen als ze willen winnen.

Bondscoach Roberto Mancini van Italië was blij met de overwinning, maar erkende dat de prestaties in de tweede helft afnamen door vermoeidheid. Federico Dimarco, verdediger van Italië, beschouwde de overwinning als belangrijk om het seizoen goed af te sluiten.

Opstellingen van Nederland en Italië

Nederland begon met Bijlow in het doel, Dumfries, Geertruida, Van Dijk, en Aké in de verdediging, De Jong, Wieffer, en Simons op het middenveld, en Malen, Lang, en Gakpo in de aanval.

Italië stelde Donnarumma op als doelman, met Tolói, Acerbi, Buongiorno, en Dimarco in de verdediging, Cristante, Frattesi, en Verratti op het middenveld, en Gnonto, Raspadori, en Retegui in de aanval.

Nederland: Bijlow; Dumfries, Geertruida (Wijnaldum 46), Van Dijk, Aké; De Jong, Wieffer (Veerman 76), Simons (Koopmeiners 63); Malen (Bergwijn 46), Lang (Weghorst 46), Gakpo.

Italië: Donnarumma; Tolói, Acerbi, Buongiorno, Dimarco (Spinazzola 74); Cristante, Frattesi, Verratti (Barella 85); Gnonto (Chiesa 63), Raspadori (Zaniolo 63), Retegui (Pellegrini 85).

Belangrijke statistieken van de troostfinale 2023

Italië behield zijn indrukwekkende vorm in de Nations League, met Federico Dimarco, Davide Frattesi, en Federico Chiesa als doelpuntenmakers. Nederland deed er alles aan om terug te komen, maar Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn scoorden de enige doelpunten voor Oranje. Het was een spannende wedstrijd waarin Italië uiteindelijk aan het langste eind trok en de derde plaats in de Nations League 2023 opeiste.

• Het indrukwekkende recente record van Italië tegen Nederland gaat door en ze zijn nu ongeslagen in hun laatste acht wedstrijden tegen Oranje, met hun laatste nederlaag een 3-0 nederlaag in groep C op EURO 2008 .
  • De Azzurri hebben nu gescoord in op één na alle van hun laatste 13 wedstrijden in de competitie, met hun enige nul in een 0-0 gelijkspel tegen Engeland in juni 2022.
  • De Italiaanse doelman Donnarumma is de eerste speler geworden die twintig keer in de Nations League speelt.
  • Deze nederlaag, samen met de 4-2 nederlaag in de halve finale tegen Kroatië , betekent dat dit de eerste keer is dat Nederland twee opeenvolgende wedstrijden in de Nations League verliest.
  • Oranje heeft Italië nog maar één keer op eigen bodem verslagen: een 3-1 overwinning in de EK-kwalificatiewedstrijd in Rotterdam in november 1974.
  • Door de twee doelpunten van vandaag heeft Nederland er nu niet in geslaagd om te scoren in slechts drie van hun 20 Nations League-ontmoetingen.

Conclusie troostfinale Nederland - Italië Nations League 2023

De troostfinale van de UEFA Nations League 2023 tussen Nederland en Italië bood veel actie en doelpunten. Italië ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor, waarmee ze de derde plaats veiligstelden. Nederland zal teleurgesteld zijn, maar heeft veel geleerd van deze ervaring. Het toernooi bood voetbalfans over de hele wereld spannend en kwalitatief hoogstaand voetbal.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 21-06-2023 13:08 | Bijgewerkt op: 21-06-2023 | Door: Patrick de Graaf