Invloed van voetbalschoenen op prestaties en blessures

Ooit zwart / wit en nu in volle pracht en praal – hoe dan ook, voetbalschoenen geven grip op de groene grasmat. Moderne voetbalschoenen zijn lichter dan ooit tevoren en bezitten vaak een mix van noppen en zolen om wendbaarder te zijn. Maar heeft de bekende schoen ook de mogelijkheid om voetbalresultaten te verbeteren?

Geperfectioneerd footwear voor professionele spelers

Modder aan de zolen of minder grip op natte grasmatten – het zijn allemaal elementen waar ontwerpers rekening mee moeten houden. De pasvorm is van cruciaal belang voor professionele voetballers en zal het verschil maken om een wedstrijd pijnloos te spelen. Zo merken we op dat Liverpool’s Trent Alexander-Arnold zijn Under Armour schoenen direct uit de doos draagt, terwijl andere spelers, zoals Declan Rice, meer dan 25 aanpassingen aan hun schoenen laten doen. Deze aanpassingen kunnen variëren van het inkorten van de tong en het aanpassen van de hak, tot het herschikken van de noppen en het gebruik van een specifiek type leer.

Blessures en voetbalschoenen

Correcte schoenen kunnen blessures voorkomen, terwijl slecht schoeisel juist narigheid veroorzaakt. Blaren, verstuikingen of ernstige problemen kunnen allemaal tijdens een willekeurig wedstrijd optreden als er slechte of onjuiste voetbalschoenen worden gedragen. Daarom is het van groot belang om een goede keuze te maken – maar waar moet je zoal op letten?

  • Comfort: te kleine schoenen kunnen knellend aanvoelen, terwijl te grote maten een tegenovergestelde werking hebben. Moderne technologieën kunnen bij dit probleem uitkomst bieden. Hierbij is het van belang te vermelden op welke ondergrond er wordt gespeeld.
  • Grip: de noppenconfiguratie van een voetbalschoen is cruciaal voor de grip. Een optimale grip zorgt voor minder blessures of uitglijden. Ook bestaan er verschillende schoenen voor diverse ondergronden, zoals AG (artificial ground) voor kunstgras en SG (soft ground) voor natte velden.
  • Materiaal: lichte materialen zijn uitermate geschikt voor snelle reacties. Ze verminderen de belasting op de voet en zijn tegelijkertijd sterk.

Edouard Mendy, de doelman van Chelsea, is een uitstekend voorbeeld van hoe gepersonaliseerde voetbalschoenen kunnen helpen bij het voorkomen van blessures. Tijdens een periode waarin de Chelsea-manager klaagde dat Mendy vaak uitgleed bij het nemen van doeltrappen, werd besloten om zijn schoenen aan te passen om dit probleem aan te pakken.

Adidas x Speedportal + Nike Mercurial

Net zoals Avalon78 de nieuwste technologieën gebruikt om te presteren, zijn Adidas en Nike dagelijks bezig om de perfecte voetbalschoen te ontwerpen. Dit schoeisel is van cruciaal belang voor de voetballer, want het zorgt ervoor dat hij sneller en nauwkeuriger schiet.

De belangrijkste verschillen worden hier aangetoond:

Kenmerk Adidas X Speedportal+ Nike Mercurial
Doelpunten tijdens WK 2022 7 5
Ontwerp Lichtgewicht Aerodynamisch
Zoolplaat Optimale grip en tractie Anti-clog technologie voor betere grip onder natte omstandigheden
Belangrijkste eigenschap Snelheid en wendbaarheid Snelheid en precisie

Welke voetbalschoen men ook kiest – check en raadpleeg altijd een professionele dealer.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 11-07-2024 13:07 | Bijgewerkt op: 11-07-2024 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Voetbalschoenen kunnen je prestaties verbeteren. Ontdek welke schoenen de beste grip, pasvorm en materialen bieden voor optimale resultaten op het veld.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.