Nations League voordelen

De gedachte achter de Nations League is om de vriendschappelijke interlands te vervangen. Deze vriendschappelijke wedstrijden waren niet echt interessant voor landen, coaches, spelers en supporters. De Nations League biedt meer uitdagende wedstrijden voor landen en meer structuur in de voetbalagenda.

Dit betekent echter niet dat alle vriendschappelijke interlands afgeschaft zullen worden. De UEFA wil ervoor zorgen dat er ruimte op de agenda blijft om de oefenen op internationaal niveau, in het bijzonder in aanloop naar een groot eindtoernooi. Ook houdt de Europese voetbalbond de optie open om te oefenen tegen een land van een andere voetbalbond buiten Europa.

Door de Nations League hoopt de UEFA het belang van het nationale voetbalteam te vergroten en een betere balans te creëren tussen club- en landenteams. De voetbalkalender is beter gevuld en ook spelers hebben meer structuur in hun wedstrijdschema, waardoor het minder inspanning van hen vergt. Ook worden de wedstrijden dusdanig gepland, zodat de reistijd verkort wordt en spelers eerder weer bij hun club kunnen aansluiten.

In elk even jaartal wordt het Europees Kampioenschap of Wereld Kampioenschap gehouden, en vanaf nu in elk oneven jaartal de Nations League. Dit betekent dat na afloop van elk voetbalseizoen één land tot kampioen gekroond zal gaan worden.

Daarnaast kunnen landen op deze manier voetballen tegen landen van hun eigen niveau en eindelijks zelfs eens een interlandwedstrijd winnen. Landen leren namelijk niets van alleen maar met grote cijfers verliezen.

Uiteraard levert een vast wedstrijdschema meer inkomen uit tv-rechten op, aangezien de interlandwedstrijden nu vallen onder de verantwoordelijkheid van de UEFA. Ook kleine landen kunnen hier van profiteren.

Tot slot geeft de Nations League landen de kans om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap. 4 landen kunnen zich via play-off wedstrijden kwalificeren voor het Europese voetbaltoernooi. Deze play-off wedstrijden worden gespeeld in maart van het volgende jaar. Hierdoor zullen ook kleinere voetballanden vertegenwoordigd zijn, bijvoorbeeld gegarandeerd 1 van de 16 laagst geklasseerde landen.

Voordelen van de Nations League veel gestelde vragen (FAQ)

Vervangt de Nations League de vriendschappelijke interlands?

Ja, de gedachte achter de Nations League is om de vriendschappelijke interlands te vervangen.

Wordt het speelschema door de Nations League niet te druk?

Door de Nations League hoopt de UEFA het belang van het nationale voetbalteam te vergroten en een betere balans te creëren tussen club- en landenteams.

Levert de Nations League tv-rechten op?

Uiteraard levert een vast wedstrijdschema meer inkomen uit tv-rechten op, aangezien de interlandwedstrijden nu vallen onder de verantwoordelijkheid van de UEFA. Ook kleine landen kunnen hier van profiteren.

Gepubliceerd op: 12-10-2017 | Bijgewerkt op: 26-09-2021 | Door:

Deel 'Nations League voordelen - waarom een nieuwe landencompetitie?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Wat zijn de voordelen van de Nations League? Saaie vriendschappelijke wedstrijden worden grotendeels vervangen door spannende competitiewedstrijden.