Kwalificatie WK 2022

Via de Nations League kunnen landen zich kwalificeren voor het WK 2026 in Amerika, Canada en Mexico. Door deze mogelijkheid om zich via deze competitie te kunnen kwalificeren, heeft de UEFA de Nations League erg interessant gemaakt voor de Europese voetballanden.

De beste 2 groepswinnaars van de Nations League seizoen 2020/21 mogen hopen op een plaats op het Wereld Kampioenschap. Deze 2 landen mogen play-off wedstrijden spelen voor een plaats op het eindtoernooi in Qatar.

Hoe wordt de stand bepaald?

2 groepswinnaars van dit seizoen krijgen toegang tot de play-offs, maar welke van de 14 groepswinnaars betreffen het? Hoe wordt de stand in de Nations League bepaald?

De overall Nations League ranking bepaald de stand per League. Alle landen in League A worden bijvoorbeeld op één hoop gegooid, waarbij de UEFA kijkt naar de twee landen met de hoogste positie in de poule, het hoogst aantal punten, doelsaldo, enzovoorts.

Play-off wedstrijden

In totaal mogen 13 Europese landen uitkomen op het WK voetbal. De 55 lidstaten van de UEFA worden in de reguliere WK-kwalificatie verdeeld over 10 poules, waarvan de groepswinnaars zich rechtstreeks kwalificeren voor het WK.

De 2 beste groepswinnaars van de Nations League worden bij de 10 nummers twee uit de reguliere WK-kwalificatie gevoegd. Deze 12 landen spelen play-offs om de resterende 3 WK-tickets.

10 tickets via de reguliere WK-kwalificatieronde

Via de reguliere WK-kwalificatie zijn 10 tickets te verdienen. Deze kwalificatiewedstrijden worden gespeeld van maart t/m november 2021. Deze duels staan los van de Nations League. 

De 10 groepswinnaars van de reguliere WK-kwalificatie ontvangen de eerste 10 tickets.

2 plaatsen voor de play-offs via de Nations League

De 10 nummers twee uit de reguliere WK-kwalificatie mogen play-offs spelen, samen met de 2 beste groepswinnaars van de Nations League 2020/21. Deze 12 landen zullen strijden voor de resterende 3 WK tickets.

Tijdlijn

Het verschil tussen de Final Four en de play-offs wordt nogmaals duidelijk aan de hand van de tijdlijn:

  • Juni 2021: Nations League Final Four (géén WK ticket)
  • Maart - november 2021: WK-kwalificatie (10 WK tickets)
  • Maart 2022: WK play-offs (3 WK tickets)

Land al geplaatst?

Als een groepswinnaar al geplaatst is via de normale kwalificatieronde of al play-offs mag spelen, dan schuift die plaats door naar de volgende beste groepswinnaar volgens de overall ranking.

Datum gepubliceerd: | Datum bijgewerkt: 01-06-2023 | Auteur:

Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Kwalificatie voor het WK voetbal is mogelijk via de Nations League. 2 landen mogen play-off wedstrijden spelen voor het Wereld Kampioenschap.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

5G van Vodafone